Facebook | The Social Network – Sosyal Ağ

The Social Network (Sosyal ağ – Facebook) 2010 yılı yapımı bir film. Facebook’ un kuruluş aşamalarını çok güzel bir dille anlatıyor. Mark Zuckerberg’un süreç içerisinde yaşadığı  tüm olayları bu filmle vizyona taşımışlar.

Filmin kapağında “Birkaç düşman edinmeden, 500 milyon arkadaş kazanamazsınız.” yazıyor. Facebook’un henüz yeni iken çektiği belli başlı olağan sıkıntılardan, bir dev hâline geliş sürecine değiniliyor.

Facebook’un kurulmasındaki en temel neden “kız meselesi”. vay be kızlar siz neymişsiniz.

FaceMash adını verdikleri bir veritabanı ile işler başlıyor. Mark, Eduardo ve arkadaşları projeyi oldukça geliştirmeye devam ediyorlar. Sonrasında, projeyi tamamen yayın hayatına geçirmek adına TheFacebook.com alan adını satın alıyorlar.

Proje geliştikçe gelişiyor. Ve daha sonra Napster’in kurucusu ile tanışan Mark, Napster’in kurucusunun fikrini göz önünde bulundurarak TheFacebook.com yerine Facebook.com’u tescil ederek, yıllarca kullanılacak bir alan adının da zeminini hazırlamış oluyor. Facebook geliştikçe gelişiyor. Yeni programcılar, güvenlik uzmanları vb. belirleniyor.

Bir yandan Eduardo Saverin’in, Facebook’un ilk zamanlarda algoritma konusunda Mark’a yardım etmesi… Mark Zuckerberg, kesinlikle çevresinin fazlası ile yararını görmüş bir insan. işin tilkisi (kurnazlığı) olmuş yani hemen arkadaşlarını satabilmiş.

O yüzden bugün Saverin Facebook’un kurucusu ancak artık resmi bir bağlantısı yok ve mahkeme sonucu anlaşmaya varılarak kendisine 1.1 milyar dolar ödenmiş. Winklevoss ikizlerine ve Narendra’ya da 65 milyon dolar verilmiş.

Sevgili bilgisayar öğrencileri genelde işletme dersini ne yapacağız ne işe yarar derler ya işte filme yansıyan olaylar, doğal olarak iş tecrübesi olmayan gençlerin temel işletme unsurlarını tamamen göz ardı etmelerinin nelere mal olabileceğini gözler önüne seriyor.

Filmden bir sahne Harvard Rektörünün ikiz kardeşlere tavsiyesi “Harvard’a gelen öğrenciler iş bulmak için değil iş imkânı yaratmak için kabul edilirler, gidin başka bir fikir daha düşünün”

Sonuç olarak, şimdilerde Facebook dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi konumunda. Mark Zuckerberg un ki bir hayaldi ve gerçekleşti. Şimdi ise dünyanın en genç milyarderi ve işe terlikle gidiyor.