Çocuklara Programlama Öğretmek | MIT AppInventor

mit-appinventor logo

“Öğrencilerin bilgisayar bilimleri ile ilgilenmeye başlamasına ihtiyacımız var ve erken yaşta  olmalı çünkü bilgisayar bilimlerini başarıp başaramayacağını ya da bilgisayarın donuk ve sıkıcı olduğuna karar vermeleri lazım” diyor, Alfred Thompson, Microsoft’un K- 12 Bilgisayar Bilimi Akademik İlişkiler Müdürü.

“Yanlış duymadınız çocuklara programlama öğretmek için geliştirilmiş bir sistem. “

Hayatımızda artık vazgeçilmez iletişim cihazlarından biri de cep telefonlarıdır. Eskiden bir alo, bir de mesaj atmakla yetindiğimiz cihazlar şimdilerde her türlü işimizi görmektedir. Sosyal medyada sohbet, internet üzerinden alışveriş, banka hesaplarını takip, vs. her türlü işimizi yerine getirmektedir.

Cep telefonlarında da artık bilgisayarlar gibi gelişmiş işletim sistemleri ortaya çıktı. Bunun bir ürünü olan Android işletim sistemi hakkında biraz konuşalım.

Android, Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemidir.

Çok uzun oldu ise google tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi diyelim.

Cep telefonlarımız hayatımızın bir parçası olduğundan beri, bu cihazları daha fonksiyonel hale getirebilmek, kendi yapmış olduğumuz donanımlarla haberleştirebilmek, hazırlamış olduğumuz sistemleri cep telefonumuzdan kontrol edebilmek, cep telefonumuz üzerinde hazır olarak bulunan donanımları kullanarak uygulamalar geliştirebilmeyi hayal etmişsinizdir. Ve nasıl yapacağım kodlama olayını nasıl başaracağım diye düşünüyor olabilirsiniz.

İşletim sistemleri dersinde öğrencilerin araştıracakları ve sunum yapacakları konuları araştırırken karşıma MIT App Inventor çıktı. Biraz araştırdım bu nedir diye.

MIT App Inventor, Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonlar ve tabletleriniz için basit uygulamalar geliştirebileceğiniz bir platform dur.

App Inventor Google tarafından geliştirilen ve şu anda MIT (Massachusetts Institute of Technology) ‘e devredilen web tabanlı bir android programlama aracıdır.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (İngilizce: Massachusetts Institute of Technology) veya kısaca MIT, Amerika Birleşik Devletleri’nın Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge mahallesinde yerleşik ve özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır. Şu ana kadar MIT’nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72’ye ulaşmıştır ve bu ödüllerin 15’i son beş yıl içinde kazanılmıştır.

Programın asıl hedef kitlesi ilköğretim ve lise öğrencileri. Bu ne demek peki?

Şu demek, sistem yardımı ile Android uygulaması yapmak çok kolay. Bu araçta kod yazmak yok. Evet yanlış duymadınız kod yazmıyoruz. Sadece puzzle tarzı blokları birleştirerek (görsel bloklar üzerinde çalışarak) programlarımızı oluşturuyoruz. Bu yüzden herhangi bir programlama dili bilmeden uygulama geliştirebilmek mümkün oluyor.

Bir tarayıcı penceresi içerisinde tüm işlemlerinizi yapıyorsunuz. Çok iyi bir programcı olmasanız bile temel seviyede programlama biliyorsanız burada Android cihazınız için kendi hesap makinenizi kendi oyunlarınızı yazıp kullanabilirsiniz. En güzeli de bulut bilişim sistemiyle çalışması. Yani nerede olursanız olun internete bağlı bir bilgisayarınız varsa hesabınıza giriş yaparak yaptığınız projelere erişebiliyorsunuz.

Nasıl kullanacağım?

Öncelikle bir Google hesabınız olmalı.

Bilgisayarınızda Java yüklü değilse yüklemelisiniz.

Tüm bunları hallettikten sonra, http://appinventor.mit.edu/explore/ adresini ziyaret etmelisiniz.

Create diyerek uygulamanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Nasıl Uygulama Geliştirebilirim?

İlk olarak projelerinizin göründüğü bir ekrana geliyorsunuz. Bulut sistemi olduğu için nerede ne proje yaparsanız yapın buradaki listede görüyorsunuz.

mit-appinventor-myproject

Yeni bir proje oluşturduğunuzda karşınıza Designer ekranı geliyor. Burada istediğiniz Components’leri kullanarak tasarımınızı oluşturuyorsunuz.

mit-appinventor-designer

Daha sonra ise biraz eğlenceli biraz kafa yoran yer olan Block Editör… Kodlarımızı nerede yazacağız diye soranlar işte bu kısımda; ama kod yazmıyoruz yap-boz yapıyoruz! : )   Aslında bize çok yardımcı oluyor, yap-boz da birbirine uymaya parçaları birleştiremiyorsunuz buda işimizi kolaylaştırıyor.

mit-appinventor-blocks

Ve son olarak Emulatör kısmı kalıyor. Burada da tasarımımızı gerçek bir telefon ekranında görmemiz sağlanıyor. Size seçenekler sunuluyor, bu da işin diğer güzel kısmı. Yani yaptığınız uygulamayı anında gerçek ekranda görme imkanınız var. Hangisini isterseniz,

İster, Sanal bir Emulatör’den uygulamanızı test ediyorsunuz.

İster, bir barkod numarası oluşturup telefonunuza barkodu okutuyorsunuz o sizin için bağlantı kurup dosyanızı indiriyor ve telefonunuzdan uygulamanızı test ediyorsunuz

İster, telefonunuzu direk bilgisayarınıza bağlayarak uygulamanızı test edebilirsiniz.

mit-appinventor-emulator