Pek Çok Okulun Öğretmediği Şey Programlama – Code.org

Bu ülkedeki herkesin bilgisayar programlamayı öğrenmesi gerek.çünkü insana düşünmeyi öğretir.  Steve Jobs

Sloganı ile videoya başlayan Amerika’da okullarda programlama dersi verilmesini sağlamak amacıyla başlatılan Code.org projesi tanıtım videosunda Bill Gates, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey ve Bill Clinton gibi isimler yer alıyor. Code.org bilgisayar bilimleri eğitimini teşvik etmek amacıyla hareket eden kar amacı gütmeyen bir organizasyon.

code_org_computer_education

Videoda Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Jack Dorsey’in dışında Dropbox’ın kurucusu Drew Houston, Valve’ın kurucusu Gabe Newell gibi kendi yazdıkları kodlar ile kurdukları şirketlerden milyonlar kazanan isimler yer alıyor. Lesley Chilcott tarafından çekilen videoda teknoloji ve spor dünyasının ünlü isimleri çocuklarına kod eğitimi aldırmaları için anne-babaları ve eğitmenleri teşvik ediyor.

Videoda dikkat çekilmek istenen bir diğer konu ise kod yazmanın sanıldığı kadar zor olmadığı ve aslında ‘cool’ bir şey olduğu yönünde. Halihazırda videoda kamera karşısına geçen başarılı isimler de sadece varlıkları ile bu iddiayı destekliyorlar.

Ali ve Hadi Partovi isimli iki kardeş tarafından hayata geçirilen ve Microsoft, Google, Facebook, Valve, Dropbox gibi şirketler tarafından desteklenen Code.org’un amacı 2020 yılına kadar ülke genelinde 500 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturmak. Organizasyonun bir diğer amacı ise bu yedi yıllık süreç içerisinde 400 bin bilgisayar bilimleri öğrencisi ve 1 milyon çalışana ulaşmak.

Code.org, ziyaretçilerini harekete geçmeye çağırıyor. Sitede yer alan bildiriyi imzalanarak kod yazma eğitiminin erken yaşta başlaması gerektiği ve her okulda eğitim verilmesi gerektiği konusunda destek verilebiliyor.

Code.org_

Video ise şu cümlelerle sonlanıyor.

Yarının programcıları, geleceğin sihirbazları olacak. Diğer insanların yanında sihirli güçleri varmış gibi görüneceksiniz.

Amerikada en iyi 1 milyon işe uygun bir aday bulunamayabilir. Çünkü yalnızca 10 okuldan 1’i öğrencilerine kod yazmayı öğretiyor.

Bu yüzden geleceği de şekillendirecek en büyük etkenlerden birinin yazılımlar olduğunu iddia eden isimleri bir araya getiren Code.org ayrıca Codeacademy projesi ile internet üzerinden basit programlama eğitimi de veriyor.